Print deze pagina

10 juli 2018

Informatieplicht verhuurder

In de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam stond de informatieplicht van de verhuurder centraal. Moet de verhuurder nieuwe huurders ook informeren over gebeurtenissen in het verleden die in de woning hebben plaatsgevonden?

Casus

Twee huurders hadden via Funda een geschikte woning gevonden. Na bezichtiging van de woning hebben zij een huurovereenkomst gesloten. De huurders hebben de woning vervolgens opnieuw bezocht. Daarbij raakte zij in gesprek met een buurvrouw. De buurvrouw vertelde dat de huidige en voormalige bewoners van het pand voor veel overlast hebben gezorgd. Een deel van de betreffende familie woont nog steeds boven de nieuwe huurders. De dochter van de familie woonde eerst in de woning van de nieuwe huurders. De betreffende familie heeft meerdere geweldsdelicten in de buurt op hun naam staan. Ook zou eerder een handgranaat in de portiek van de woning zijn ontploft. Daarnaast is de dochter van de familie voor de deur van de woning neergeschoten.

Beëindiging huurovereenkomst

De nieuwe huurders zijn van deze verhalen zo erg geschrokken dat zij de huurovereenkomst willen ontbinden. Zij hebben de verhuurder aangeschreven en hebben de door hen reeds betaalde huur teruggevraagd. De verhuurder heeft de huurders laten weten dat zij de huurovereenkomst op de reguliere wijze moesten opzeggen om deze te kunnen beëindigen. De reeds betaalde huursommen zullen niet worden terugbetaald.

Dwaling

De huurders beroepen zich op dwaling. Zij stellen dat zij de huurovereenkomst nooit ondertekend zouden hebben als zij vooraf wisten van de geweldsdelicten die in en rondom de woning hebben plaatsgevonden. De verhuurder had hen hierover moeten informeren.

De verhuurder betwist dit. Deze geweldsincidenten hebben zich niet eerder voorgedaan. Bovendien hebben zich er ook geen geweldsincidenten meer na het vertrek van de dochter voorgedaan. Hij hoefde de nieuwe huurders daarom niet over de eerdere incidenten te informeren. Bovendien is de familie volop in het nieuws geweest. Het gaat hier dan ook om feiten van algemene bekendheid.

Vernietiging huurovereenkomst

De kantonrechter moet beoordelen of de verhuurder de nieuwe huurders had moeten informeren over hetgeen in en rond de woning heeft plaatsgevonden. Omdat de geweldsincidenten ernstig van aard waren en een deel van de familie nog steeds boven de woning woont, vindt de kantonrechter dat de verhuurder de huurders had moeten informeren. Zeker omdat de voormalige bewoonster van de woning voor de woning is neergeschoten. Het ging dus om een gevaarlijke situatie, waarop de nieuwe huurders op zijn minst bedacht moeten zijn.

De schietpartij en de overlast is geen feit van algemene bekendheid. Volgens de huurders hebben zij de woning voor de bezichtiging gegoogled, maar daar kwam niets uit. Van een aankomend huurder kan ook niet worden verwacht dat zij de kranten van de afgelopen maanden doorneemt om te zien of er toevallig over de toekomstige woning iets te vinden is. Dit zou te ver gaan.

Er is volgens de kantonrechter dan ook sprake van dwaling. De huurovereenkomst wordt vernietigd en de betaalde huur moet worden terugbetaald.

mr. C.A. (Lianne) van Kooten - de Jong

Marion van Dijk – Overmars is gespecialiseerd in het huurrecht. Zij stelt huurovereenkomsten op en houdt hierbij rekening met uw wensen. Daarnaast kan zij voor u beoordelen of de huurovereenkomst aan de wettelijke vereisten voldoet. Heeft u vragen, dan kunt u vrijblijvend contact met haar opnemen om uw zaak met haar te bespreken via 030-2877000.

deel: