Print deze pagina

16 september 2014

Scheiden zonder rechter

Staatssecretaris Teeven heeft deze maand een wetsvoorstel voor advies aan de Raad voor State gezonden waarin onder bepaalde voorwaarden scheiden zonder rechter mogelijk wordt gemaakt.

Echtparen zijn nu verplicht hun scheiding uit te laten spreken door de rechtbank. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt hoeven echtparen zonder (minderjarige) kinderen niet langer naar de rechter als zij het onderling eens zijn. Tevens is advocatenbijstand niet langer verplicht. Zij kunnen een verzoek doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De echtscheiding kan vanaf twee weken na het verzoek worden uitgesproken.

Echtparen met minderjarige kinderen zijn nog steeds verplicht de gang naar de rechter te maken. Zij moeten namelijk het verplichte ouderschapsplan laten toetsen door de rechtbank.

Het is de vraag of scheiden zonder rechter minder procedures oplevert. Een verdeling van bijvoorbeeld een woonhuis waar ‘eigen geld’ in zit gaat anders dan een woning waar dit niet aan de hand is. Tevens kan het uitmaken of één van de echtgenoten de woning heeft verfraaid. Hierdoor kan de waarde zijn gestegen, terwijl de woning op naam van de andere partner staat.

Laat u altijd goed voorlichten! Desgewenst kan een advocaat van ons kantoor u adviseren.

mr. M.L. (Marie Louise) Neuteboom - van Asselt

Marie Louise Neuteboom – van Asselt is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. U kunt bij haar onder andere terecht voor echtscheidingen, alimentatie-, gezag- en omgangskwesties. Daarnaast treedt zij in familiezaken ook op als mediator. Heeft u vragen, dan kunt u vrijblijvend contact met haar opnemen om uw zaak met haar te bespreken via 030-2877000.

deel: