Print deze pagina

27 mei 2016

Automatisch gezag ongehuwde vader

D66 wil een wetsvoorstel waarbij de ongehuwde vader automatisch het gezag verkrijgt zodra hij zijn kind erkend bij de Burgerlijke Stand.

Huidige situatie

Op dit moment kan de ongehuwde vader zijn kind alleen erkennen. Het gezag verkrijgen  kan alleen als de moeder van zijn kind hier schriftelijk toestemming voor geeft. Als ouders getrouwd zijn verkrijgt de vader automatisch het gezag over het kind. Hij hoeft ook zijn kind niet te erkennen. Door zijn huwelijk met de moeder van het kind wordt de man automatisch ook juridisch vader van het kind.

Doel wetsvoorstel

Nu huwelijken teruglopen en ongehuwd samenleven opkomt vindt D66 dat de wet aangepast moet worden op dit punt. Zo wordt de ongehuwde vader meer rechten gegeven en wellicht beter beschermd tegen onwillige moeders.

mr. C.A. (Lianne) van Kooten - de Jong

Marie Louise Neuteboom – van Asselt is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. U kunt bij haar onder andere terecht voor echtscheidingen, alimentatie-, gezag- en omgangskwesties. Naast advocaat treedt zij in familiezaken ook op als mediator. Heeft u vragen, dan kunt u vrijblijvend contact met haar opnemen om uw zaak met haar te bespreken via 030-2877000.

deel: