Vereffenaar
Wanneer de nalatenschap door één of meerdere erfgenamen beneficiair aanvaard is, dient de vereffeningsprocedure gevolgd te worden voordat de nalatenschap verdeeld kan worden. Kortgezegd houdt de procedure tot vereffening in dat er een concreet overzicht komt van de baten en schulden in de nalatenschap en dat schuldeisers hun vordering kunnen indienen. De vereffeningsprocedure kent twee varianten. Ook kan om opheffing van de vereffening gevraagd worden.
Als één van de erfgenamen de nalatenschap beneficiair aanvaard of er zijn bijvoorbeeld minderjarige erfgenamen, dan dient de nalatenschap – voordat deze verdeeld kan worden – vereffend te worden volgens de wet. Hier zijn uitzonderingen op, bijvoorbeeld als er een executeur is benoemd die kan aantonen dat de baten van de nalatenschap de schulden ruimschoots overtreffen. Laat u informeren over de dan te volgen procedure.
Er zijn twee wettelijke varianten voor de procedure tot vereffening: de ‘lichte’ en ‘zware’ procedure.
Lichte procedure
Als de erfgenamen gezamenlijk vereffenaar zijn en er is sprake van een positief saldo in de nalatenschap dan kan de lichte procedure gevolgd worden. Wat houdt deze procedure in?
- Er dient allereerst een boedelbeschrijving opgemaakt te worden;
- De bekende schuldeisers dienen per brief opgeroepen te worden hun vordering in te dienen;
- Een onbekend adres van een schuldeiser moet gemeld worden aan de kantonrechter;
- De vereffenaars dienen te vorderingen te voldoen.
Het restant van de nalatenschap kan vervolgens verdeeld worden over de erfgenamen en de nalatenschap is correct afgewikkeld.
Zware procedure
Als één van de erven beneficiair heeft aanvaard is de hoofdregel dat alle erfgenamen gezamenlijk vereffenaar zijn. Op verzoek van een erfgenaam, belanghebbende of het openbaar ministerie kan de rechtbank een vereffenaar benoemen. Dit is het geval als een erfgenaam-vereffenaar te kort schiet in zijn taak, ongeschikt is of geen zekerheid kan stellen voor zijn beheer. Voorts kan dit het geval zijn als de schulden de baten overtreffen of als de erfgenamen de nalatenschap verdelen voordat deze vereffend is.
Bij een benoeming door de rechtbank dient de ‘zware’ vereffeningsprocedure gevolgd worden. Dit houdt kortgezegd het volgende in:
- Er moet een voorlopige schuldenlijst ter inzage gelegd worden bij de boedelnotaris of ter griffie van de rechtbank.
- Tevens moet rekening en verantwoording afgelegd worden ten overstaan van een rechter-commissaris.
Nadat er correct vereffend kan de nalatenschap verdeeld en daarmee afgewikkeld worden.
Mochten de erfgenamen niet op één lijn liggen met de vereffenaar, dan is er de mogelijkheid de rechter te vragen de vereffenaar te ontslaan.
Opheffing vereffening
Mocht de nalatenschap hoofdzakelijk schulden bevatten, dan kan aan de kantonrechter verzocht worden de vereffeningsplicht op te heffen.