Executeur
Sinds 2003 is het niet meer mogelijk een executeur mondeling of bij wijze van een codicil te benoemen. De benoeming dient te gebeuren door middel van een testament. Soms is een executeur ook mede-erfgenaam, dit hoeft echter niet. De bevoegdheden kunnen verschillen. Dit hangt af van de bevoegdheden die de overledene bij testament heeft toegekend. Zo bestaat de mogelijkheid de executeur alleen de begrafenis/crematie te laten regelen. Ook kan gekozen worden voor de variant dat de goederen van de nalatenschap worden beheerd en de schulden, bijvoorbeeld legaten, moeten worden voldaan. De derde variant is de zogenoemde executeur-afwikkelingsbewindvoerder. In dat geval strekken de bevoegheden zich uit tot het overgaan tot verdeling van de nalatenschap zonder de medewerking van alle erfgenamen.
Wanneer u als executeur bent benoemd, kunt u deze benoeming aanvaarden of afwijzen. Laat u goed informeren over uw taken en bevoegdheden.
Geschil tussen erfgenaam en executeur
Het kan gebeuren dat een (mede-)erfgenaam een andere visie heeft op de verdeling van de nalatenschap. Het ligt aan de toegekende bevoegdheden of de executeur al dan niet kan overgaan tot verdeling van de nalatenschap zonder toestemming van alle erfgenamen. Mochten een erfgenaam en de executeur er in onderling overleg niet uitkomen of heeft een erfgenaam het idee dat zijn belangen niet goed behartigd worden, dan is er de mogelijkheid de rechter te vragen de executeur te ontslaan. De executeur kan middels een gerechtelijke procedure de erfgenamen dwingen mee te werken aan de voorgestelde verdeling.