Bewindvoerder en curator
Wanneer een erfgenaam onder curatele of bewind staat gelden er afwijkende regels met betrekking tot de aanvaarding van een nalatenschap.
Testamentair bewind
In het testament kan de erflater een bewind instellen over hetgeen iemand uit de nalatenschap verkrijgt. Hier kunnen voorwaarden aan verbonden zijn, lees daarvoor goed het testament door. Wellicht kan de onder bewind gestelde persoon bij de rechtbank verzoeken om het bewind op te heffen.
Beschermingsbewind meerderjarigen
Als een onder bewind gestelde persoon erfgenaam blijkt te zijn, dan kan hij of zij de nalatenschap met toestemming van zijn bewindvoerder aanvaarden of verwerpen. Geeft de onder bewind gestelde geen toestemming tot het zuiver aanvaarden, dan dient de bewindvoerder de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
De bewindvoerder heeft toestemming nodig van de kantonrechter bij de verdeling van de nalatenschap en om te procederen namens de erfgenaam in de afwikkeling van de nalatenschap.
Curatele
Als een onder curatele gestelde persoon erfgenaam blijkt te zijn, dan dient de curator een nalatenschap altijd beneficiair te aanvaarden. Om de nalatenschap namens de erfgenaam te verwerpen heeft de curator toestemming nodig van de kantonrechter. Ook heeft de curator toestemming nodig van de kantonrechter bij de verdeling van de nalatenschap en om te procederen namens de erfgenaam in de afwikkeling van de nalatenschap.