Verbreking samenwoning
Als u besluit om de relatie met uw partner waarmee u samenwoont te beëindigen, zijn de gevolgen vaak ingrijpend. Zowel in emotioneel als financieel opzicht is het doorgaans even ingrijpend als een echtscheiding. De juridische stappen die dan gezet moeten worden verschillen wel van een echtscheiding.
Als men een samenwoning wil verbreken, dan hoeven er in principe geen juridische procedures gevoerd te worden. U kunt alles zelf regelen.
Waar moet u als voormalig samenlevers bij de beëindiging van de samenleving aan denken? Hieronder worden een aantal punten besproken.
Samenlevingsovereenkomst
Bent u een samenlevingsovereenkomst overeengekomen? Dan zal deze moeten worden beëindigd. Dit is in principe eenvoudig. U kunt uw ex-partner schriftelijk laten weten dat u de samenlevingsovereenkomst wil beëindigen. In veel samenlevingsovereenkomsten is ook een bepaling opgenomen dat wanneer u niet meer samenwoont, de samenlevingsovereenkomst wordt beëindigd. Er kunnen in de samenlevingsovereenkomst ook afwijkende bepalingen over de beëindiging van de samenlevingsovereenkomst zijn overeengekomen. Controleer dan ook wat er in uw samenlevingsovereenkomst is opgenomen.
Voor het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst hoeft u niet naar de notaris.
Afwikkeling samenlevingsovereenkomst
In een samenlevingsovereenkomst kunnen afspraken zijn gemaakt over de kosten huishouding, de inboedel en de gemeenschappelijk woning. Wanneer u uit elkaar gaat, is het belangrijk om de samenlevingsovereenkomst erbij te pakken om na te gaan hoe de samenleving afgewikkeld moet worden. Heeft u bijvoorbeeld gemeenschappelijk een woning en bent u daarvoor gezamenlijk een hypotheek aangegaan? Dan moet er gekeken worden of de woning (en hypotheek) door één van u beiden wordt overgenomen of dat de woning te koop wordt gezet. Als de woning door één van u beiden wordt overgenomen, moet de hoogte van de vergoeding voor de ander worden bepaald. Ook dient de bank in dat geval in te stemmen met ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheekschuld van degene die uit de woning vertrekt. Wanneer de woning wordt verkocht, moeten er afspraken worden gemaakt over de verdeling van de overwaarde.
Daarnaast dient onderzocht te worden of u nog bepaalde kosten (huishouding) dient te verrekenen of aan elkaar verschuldigd bent. Ook de inboedel zal verdeeld moeten worden. Het is aan te bevelen om deze afspraken in een convenant vast te leggen.
Kinderen
Heeft u met uw ex-partner kinderen en samen het gezag over deze kinderen? Dan moet er bij de verbreking van samenwoning een ouderschapsplan worden opgesteld. In een ouderschapsplan worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de zorg- en contactregeling en de hoogte van de kinderalimentatie. Of u een ouderschapsplan met uw ex-partner overeenkomt, wordt echter niet door een rechter gecontroleerd. Het is echter wel raadzaam om een ouderschapsplan op te stellen. Als het enkele jaren later alsnog misgaat, moet namelijk alsnog zo’n ouderschapsplan worden opgesteld. De rechter verplicht partijen vaak daartoe, voordat hij een beslissing neemt over de zorgregeling.
Als het al gelijk bij het verbreken van de samenwoning niet zou lukken om een goede regeling over de kinderen te treffen, dan kan de rechter gelijk worden gevraagd daarover een beslissing te nemen. Lukt het u niet om samen met uw ex-partner een zorgregeling voor de kinderen te treffen? Of wilt u berekenen of en hoeveel kinderalimentatie voor de kinderen betaald moet worden? Van Kooten Advocaten kan u hierbij helpen.
Hulp nodig?
Van Kooten Advocaten kan (aan de hand van uw wensen) een convenant met afspraken over de financiële afwikkeling en een ouderschapsplan voor u opstellen. Als er geschillen zijn over de financiële afwikkeling en/of de zorgregeling, kan de rechter uiteindelijk de knoop doorhakken. Van Kooten Advocaten kan u in een dergelijke procedure bijstaan.
Mediation
Het kan bij het verbreken van een samenwoning, waarin veel geregeld moet worden, soms praktisch zijn om samen naar een mediator te gaan: alle punten kunnen besproken en afgehandeld worden en als partijen overeenstemming bereiken kunnen de afspraken worden vastgelegd in een convenant en een ouderschapsplan. Alles is dan in één keer geregeld en meerdere gangen naar de rechtbank kunnen dan voorkomen worden. Advocaatmediator Lianne van Kooten – de Jong kan u hierbij begeleiden. Hier kunt u meer lezen over mediation.