Mediation
Wanneer er een conflict of geschil ontstaat, kan dat op verschillende manieren worden opgelost. Het is mogelijk om het voor te leggen aan de rechter. De rechter hakt dan uiteindelijk de knoop door. Een andere mogelijkheid is om er samen uit te komen. Maar soms lukt dat niet meer. De emoties zijn bijvoorbeeld te hoog. Soms spreken partijen niet meer met elkaar. In dat soort gevallen kan een mediator een rol spelen. Op deze pagina leest u wat mediation inhoudt en hoe werkt, wat het resultaat ervan is, in welke bijzondere soorten mediation onze mediator gespecialiseerd is en wat de kosten van mediation zijn.
Hoe werkt mediation?
Uitgangspunten mediation
Wat is het doel en het resultaat van mediation
Bijzondere specialismen
– Kerkelijke mediation
– Agro mediation
– Familie mediation
Hoe werkt mediation?
Bij mediation gaan partijen met elkaar in gesprek om te komen tot een oplossing voor een bestaand geschil of om de gevolgen te regelen van bijvoorbeeld een echtscheiding. Het is daarbij van belang dat beide partijen bereid zijn om tot een oplossing te komen. Daarvoor moeten beide partijen bereid zijn om – indien nodig – water bij de wijn te doen om tot een oplossing te komen. Tijdens de mediation komen alle zaken aan bod die belangrijk zijn. Zo kunnen partijen afspraken maken die passend voor hen zijn. Er komt maatwerk tot stand. Er is aandacht voor de onderliggende belangen en gevoelens. Het gaat niet alleen over de financiële of zakelijke belangen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een procedure bij de rechtbank. Daarin is vaak geen ruimte voor maatwerk en de onderliggende belangen. Op deze manier worden door middel van mediation zowel de zakelijke als de emotionele aspecten goed afgehecht.
Alle betrokken partijen tekenen de mediationovereenkomst. Daarna begint de mediation. Daarin staan onder andere de belangrijke uitgangspunten voor mediation: vrijwilligheid, vertrouwelijkheid, vrijblijvendheid, transparantie & ‘informed consent’.
Uitgangspunten mediation
Mediation is een vorm van het oplossen van een geschil tussen twee of meer partijen onder leiding van een deskundige, de mediator. De mediation is vrijwillig, vertrouwelijk en vrijblijvend. Daarnaast is het van belang dat er transparantie, zodat kan worden gekomen tot een weloverwogen beslissing. Partijen leggen de afspraken vast in een overeenkomst en ondertekenen die. Dat hoeft natuurlijk niet altijd. Soms is het niet nodig om de afspraken in een overeenkomst vast te leggen.
Vrijwilligheid
De partijen én de mediator nemen vrijwillig deel aan de mediation. Zij kunnen dus in principe op elk moment de mediation beëindigen, zonder dat hieraan consequenties verbonden zijn.
Vertrouwelijkheid
Alles wat partijens tijdens de mediation bespreken is vertrouwelijk. Ook alle stukken die zij inbrengen in dit traject zijn vertrouwelijk (zoals: financiële informatie, de verslagen, conceptstukken, etc.). Als de mediation niet slaagt, dan mogen partijen bij een rechter geen beroep doen op wat besproken of overgelegd is bij de mediation. Dit wordt pas anders als er een convenant getekend is en er ontstaat een meningsverschil ontstaat over de uitleg daarvan. In dat geval mogen partijen bijvoorbeeld de besprekingsverslagen gebruiken om te bewijzen wat de achterliggende gedachte van het convenant is geweest.
Vrijblijvendheid
Afspraken die partijen tijdens de mediation maken, zijn pas bindend als deze op schrift staan en ondertekend zijn.
Transparantie & weloverwogen instemming (informed consent)
Beide partijen dienen volledig inzicht te geven in hun (financiële) situatie voor zover dat van belang is voor het komen tot een oplossing van het geschil. De mediator zorgt voor de nodige (neutrale) juridische en financiële informatie. De rol van de mediator is om aan te geven wat (juridisch) de (on)mogelijkheden zijn. Zo kunnen partijen goed geïnformeerd met elkaar in onderhandeling en uiteindelijk gedegen afspraken met elkaar maken. De mediator kan bijvoorbeeld aangeven hoe een rechter mogelijk tegen bepaalde vraagstukken aan zou kijken.
Wat is het doel en het resultaat van mediation?
Het doel van mediation is dat partijen op een zorgvuldige en respectvolle manier partijen met elkaar praten over hun geschil. Zij bespreken wat het met hen doet en welke oplossingen een ieder daarvoor ziet. Als iedere partij voor een geschil een andere oplossing ziet, dan zullen partijen met elkaar moeten onderhandelen om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Deze oplossing wordt dan schriftelijk vastgelegd. Het voordeel van mediation is dat partijen een grote vrijheid hebben om afspraken met elkaar te maken. Het doel is dat beide partijen uiteindelijk tevreden zijn. Beide partijen hebben invloed op de uitkomst. Dat ligt anders als de rechter over een geschil oordeelt: die beslist en partijen moeten het daarmee doen. Uiteindelijk leidt mediation tot een oplossing van een geschil op maat. Beide partijen tekenen het convenant, zodra er overeenstemming is bereikt over de inhoud. Pas dan zijn zij eraan gebonden.
Als het convenant gesloten is, moeten partijen het convenant uitvoeren. Soms moet daarvoor nog een procedure worden gevoerd bij de rechtbank of moet een procedure bij de rechtbank juist worden beëindigd. Ook kunnen partijen ervoor kiezen het convenant door een notaris te laten bekrachtigen. De mediator begeleidt partijen hierin en zorgt ervoor dat dit ook duidelijk wordt vastgelegd in het convenant. Vervolgens kan de mediator partijen ook gezamenlijk begeleiden in de uitvoering van het convenant, bijvoorbeeld door een procedure bij de rechtbank namens partijen te voeren of het convenant door een notaris te laten bekrachtigen.
Bijzondere specialismen
Lianne van Kooten – de Jong heeft als mediator een aantal bijzondere specialismen. Mediation binnen deze specialismen vereist specifieke kennis, die zij in huis heeft.
Kerkelijke mediation
Lianne van Kooten – de Jong kent de kerkelijke wereld van binnenuit. Zij heeft ervaring binnen het kerkelijk bestuur. Daardoor weet zij wat er komt kijken bij het bestuur van een geloofsgemeenschap. Zij kent de belangen van de verschillende partijen binnen de geloofsgemeenschap en ook de gevolgen die kerkelijke conflicten hebben voor de gemeenschap zelf. In kerkelijke conflicten is het van belang dat niet alleen aandacht is voor het conflict zelf en de betrokken partijen, maar ook andere partijen die niet direct bij het conflict betrokken zijn maar daar wel een rol in spelen. Van Kooten Advocaten heeft jarenlange ervaring op het gebied van religie en recht. Daardoor heeft zij ook de kennis in huis welke andere partijen een rol spelen: denk daarbij bijvoorbeeld aan de classis en kerkelijke rechtsprekende organen. Vanuit deze specifieke expertise kan zij als mediator oplossingen zoeken voor de ontstane conflicten en ook begeleiden bij het uitvoeren daarvan.
U kunt bij haar terecht met allerhande kwesties die binnen kerken kunnen spelen. U kunt denken aan spanningen binnen de kerkenraad: kerkenraadsleden die met elkaar in onmin zij geraakt. Of tussen de kerkenraad en de predikant: een predikant die te maken heeft met de uitoefening van tucht, een predikant die niet functioneert of bijvoorbeeld een persoonlijk conflict tussen de voorzitter en een predikant. Maar ook kunnen er andere conflicten spelen. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met een werknemer (koster/organist). Of conflicten met buren over vastgoed. Of conflicten over bijvoorbeeld pacht, mede dankzij haar expertise op het gebied van agrarisch recht weet Lianne van Kooten – de Jong daar alles van!
Als mediator is zij lid van de specialisatievereniging Platform Christen Mediators.
Agro medation
Als mediator heeft Lianne van Kooten – de Jong bijzondere expertise in huis ten aanzien van geschillen die spelen in de agrarische sector.
Ze heeft haar wortels liggen in de agrarische sector, van jongs af aan is zij opgegroeid binnen de agrarische sector. Ze kent de agrarische taal. Ook kent ze de belangen binnen de agrarische sector en de emoties die daarbij spelen. Ze heeft aan een half voord genoeg. Ze is vanuit deze achtergrond al jaren actief als advocaat in het agrarisch recht. U hoeft haar niet uit te leggen wat het belang is van bijvoorbeeld pacht- of fosfaatrechten. Die achtergrond en kennis helpen haar om het gesprek goed te voeren bij mediation. Daarnaast geeft het haar ook de creativiteit die nodig is om tot oplossingen te komen als er conflicten zijn en deze ook zo op papier te zetten dat het werkbare oplossingen zijn.
In het agrarisch recht kent u denken aan verschillende conflicten. Echtscheiding bijvoorbeeld: hoe moet het met de verdeling van de boerderij? Is er ruzie ontstaan binnen de maatschap? Of wordt het bedrijf beëindigd? U kunt ook denken aan erfeniskwesties.
Familie mediation
Een van de situaties waarin medation van groot belang is, is in familie situaties.
Lianne van Kooten – de Jong heeft jaren ervaring als advocaat in het personen- en familierecht. Zij weet wat er in een echtscheiding speelt en wat partijen moeten regelen. Ze kent ook de emoties die daarbij een rol spelen. En bovenal: het belang van een goede afwikkeling van de echtscheiding, met name als er ook minderjarige kinderen zijn.
Er moeten afspraken worden gemaakt over het vermogen, de kinderen, alimentatie enzovoorts. Als partijen van elkaar willen scheiden dan worden alle gevolgen van de echtscheiding besproken. Er wordt niet alleen dieper ingegaan op het probleem, maar ook op de oplossingen die partijen daarvoor zien.
Ouderschapsplan
Als er minderjarige kinderen zijn, dan moeten er afspraken gemaakt worden over hoe u na de scheiding het ouderschap samen blijft invullen. Daarbij is bijvoorbeeld van belang dat wordt besproken hoe de verdeling van de zorg tijdens de relatie was en hoe u dat ziet voor de toekomst. Wat wilt u de kinderen meegeven?
Het is ook mogelijk dat de mediator een keer alleen met de kinderen praat om hun ervaringen te horen. Dit gebeurt uiteraard alleen als u dat beiden wilt. Op het moment dat u het moeilijk vindt om een beslissing te nemen over bijvoorbeeld de invulling van de zorg na scheiding, kan het verhelderend werken als bekend is hoe de kinderen er tegenaan kijken. Ook voor de kinderen is het prettig om in dit proces betrokken en gehoord te worden. Zij zijn immers degene die afwisselend bij vader of moeder verblijven. Uiteindelijk worden de afspraken over de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan.
Kinderalimentatie
Een vast onderdeel van het ouderschapsplan is de kinderalimentatie. Op basis van het inkomen van beide partijen berekent de mediator hoeveel de verzorging van de kinderen kost. Daarnaast wordt gekeken welk bedrag een ieder van de ouders daarvan voor zijn/haar rekening zou moeten nemen. Deze berekeningen bespreekt de mediator met partijen besproken, zodat partijen op basis daarvan een gedegen beslissing kunnen nemen.
Financiële regelingen
In geval van echtscheiding of een verbreking samenwoning zal er ook op financieel gebied het nodige geregeld moeten worden. U kunt bijvoorbeeld denken aan de verkoop van het huis, verdeling van de bankrekeningen, etc. Die financiële afwikkeling wordt ook met u besproken. Of het nu gaat om de verdeling van de gemeenschap van goederen, de afwikkeling van de huwelijkse of partnerschap voorwaarden of de samenlevingsovereenkomst, onze mediator kan u met raad en daad hier doorheen loodsen.
Naast het vermogen, zullen partijen in bepaalde situaties ook een regeling moeten treffen op het gebied van inkomen van (één van) beide partijen. Die regelingen zien dan op partneralimentatie en verevening van pensioenen. Tijdens de mediation staat de mediatior ook hierbij stil. Met de partijen bekijkt de mediator wat de mogelijkheden zijn en wat voor beide partijen een goede regeling is.
Kosten
Mediation is maatwerk. Het hangt grotendeels van de partijen zelf af hoe lang een traject duurt en wat de kosten zullen zijn. Soms zijn partijen nog met elkaar ‘on speaking terms’. Zij kunnen samen (bijna) alle afspraken al op een rij hebben als zij tijdens het eerste overleg bij de mediator komen. In andere gevallen kan dat moeilijker zijn. De mediator maakt tijdens het eerste gesprek een inschatting van de duur van het traject en de kosten gemaakt.
De mediator rekent een nader overeen te komen uurtarief voor de werkzaamheden. De kosten van een mediation zijn doorgaans lager dan wanneer u allebei een eigen advocaat heeft.
Rechtsbijstandsverzekeraar
Bepaalde rechtsbijstandsverzekeraars vergoeden (scheidings)mediation. Controleer daarvoor de polis van uw rechtsbijstandsverzekeraar.
Scheiding in één dag
Wilt u het mediationtraject binnen 1 dag doorlopen en qua kosten weten waar u aan toe bent, kijk dan voor onze aanbieding scheiding in één dag.
Gefinancierde rechtsbijstand
Ook kan het zijn dat (één van) u beiden in aanmerking komt voor door de overheid gesubsidieerde mediation anders genoemd: een toevoeging. U betaalt dan alleen een eenmalige eigen bijdrage. In geval van echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap betaalt u ook een gereduceerd bedrag aan griffierecht en de kosten van de nodige akten van de burgerlijke stand. Of u in aanmerking komt voor een toevoeging kunt u zien via de website van de Raad voor Rechtsbijstand.