Arbeidsongeschiktheid
Als een werknemer vanwege ziekte niet kan werken, is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de rechten en plichten van zowel werknemer als werkgever. De ervaring leert namelijk dat tijdens ziekte de nodige problemen kunnen ontstaan tussen werkgever en werknemer bij arbeidsongeschiktheid.
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke werknemer. In de Wet verbetering poortwachter staan de regels over wat u en uw zieke werknemer moeten doen om het verzuim zo kort mogelijk te houden.
Deze verplichtingen vangen aan op het moment van de ziekmelding van uw werknemer. Het is belangrijk dat zowel werknemer als werkgever vanaf het begin af aan op de juiste wijze aan uw verplichtingen voldoen. Hiermee kunt u als werkgever wellicht langdurig verzuim van uw werknemer voorkomen. Als u als werkgever te weinig doet, kan het UWV sancties opleggen en bijvoorbeeld bepalen dat u een jaar langer loon moet doorbetalen.
Loondoorbetaling
Uw werkgever is verplicht bij ziekte gedurende twee jaar lang tenminste 70% van uw loon door te betalen. In de arbeidsovereenkomst of cao kan zijn bepaald dat uw werkgever verplicht is 100% van uw loon door te betalen. Tijdens deze periode van twee jaar ziekte kunt u niet worden ontslagen wegens ziekte, omdat sprake is van een opzegverbod. Wees u zich ervan bewust dat geen algeheel ontslagverbod tijdens ziekte geldt.
Re-integratie
Als sprake is van arbeidsongeschiktheid start het re-integratietraject op grond van de Wet verbetering poortwachter. Samen met uw werkgever bent u verplicht om actief tot re-integratie te komen. Uw werkgever moet er alles aan doen om u weer terug te laten keren in uw eigen of – indien dit niet mogelijk is – in een andere passende functie bij uw werkgever. Als dit niet mogelijk is, moet gekeken worden naar externe opties.
Als werknemer bent u onder andere verplicht passende werkzaamheden te verrichten. Indien u dit weigert, kan uw werkgever de uitbetaling van uw loon opschorten.
Het UWV heeft een stappenplan opgesteld waarin de wederzijds rechten en verplichtingen van u en u werkgever zijn opgenomen:
Deskundigenoordeel
Indien u als werknemer het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst over de vraag of u weer geheel of gedeeltelijk kunt werken of over de vraag of sprake is van passende arbeid dat u verplicht bent te verrichten, kunt u een second opinion c.q. deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. De kosten bedragen € 100,-.
Van Kooten Advocaten kan u adviseren over en bijstaan in dergelijke kwesties.
http://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-deskundigenoordeel-door-werknemer.aspx
Arbeidsconflict
Ingeval van (ziekte door) een arbeidsconflict is het raadzaam zo snel mogelijk een advocaat in de arm te nemen, omdat de bedrijfsarts zeer waarschijnlijk zal oordelen dat u als werknemer niet “echt” arbeidsongeschikt bent. Uw werkgever eist dan doorgaans dat u weer gaat werken omdat u hersteld bent, terwijl het arbeidsconflict nog voortduurt en u hierdoor klachten ervaart.
Deze patstelling leidt vaak tot een ontslag wegens werkweigering, disfunctioneren en/of een verstoorde arbeidsrelatie. Om dit te voorkomen en om hiermee adequaat om te gaan, kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Beëindiging arbeidsovereenkomst bij ziekte
In de regel hebt u geen recht op een WW- of ZW-uitkering indien u tijdens ziekte vrijwillig instemt met een beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Onderteken dan ook nooit zomaar een vaststellingsovereenkomst als u ziek bent.
Laat u tijdig adviseren en bijstaan in dergelijke situaties. De regelgeving en jurisprudentie zijn ingewikkeld en veranderen continue.