Geestelijk ambt
Als de kerk met u als drager van een geestelijk ambt een eigensoortige kerkelijke overeenkomst heeft gesloten, zijn de regels van het reguliere arbeidsrecht niet zonder meer op u van toepassing.
Verstoring van de verhoudingen
U hebt altijd met plezier gewerkt in uw kerkelijke gemeente. Voor zover u bekend waardeerde men u en uw werk. Naar aanleiding van een preek komt er een brief binnen bij de kerkenraad. Die vormt de aanleiding tot veel meer kritiek. De conclusie is dat u in uw positie niet te handhaven bent. De kerkenraad stuurt op uw vertrek aan. Wat kunt u doen?
In dit soort situaties geldt altijd: als meningsverschillen verdiepen en de onderlinge verhoudingen in hoog tempo verslechteren, is het zaak snel deskundige juridische bijstand te zoeken. Dat kan bijna niet vroeg genoeg. In procedures verharden de standpunten vrijwel altijd waardoor het vertrouwen in een verdere samenwerking verdwijnt. Soms lukt het nog op een andere wijze tot een goede oplossing te komen. Als direct betrokkene is het dikwijls moeilijk te zien wat uw rechten, plichten en alternatieven zijn. Maar niet alleen daarom komt het er in deze fase op aan de juiste beslissingen te nemen. In een procedure kunnen bepaalde besluiten die u neemt – al dan niet onder emotionele druk genomen – zich heel makkelijk tegen u keren, bijvoorbeeld als u te snel toegeeft bepaalde fouten te hebben gemaakt. Onze dringende advies is daarom: wacht niet. Neem contact met ons op. Het eerste gesprek is gratis.
Tucht en opzicht op het geestelijk ambt
U dreigt te worden geschorst of uit het ambt te worden ontzet. De gevolgen voor u en uw gezin zijn groot. De kerkelijke organen menen dat u geen recht hebt op een wachtgeldregeling, omdat het uw eigen schuld zou zijn. In feite betekent dit dat u uiteindelijk terugvalt naar bijstandsniveau. Wat nu?
Soms kan een gang naar de burgerlijke rechter te stappen nodig zijn, bijvoorbeeld als de procedureregels niet correct zijn gevolgd. U moet er dan wel rekening mee houden dat de burgerlijke rechter de kerkelijke procedures slechts marginaal zal toetsen. Dat betekent globaal dat hij na zal gaan of de kerkelijke regels zijn gevolgd en niet is gehandeld in strijd met de algemeen geldende rechtsregels. Uiteraard is Van Kooten Advocaten van harte bereid met u na te gaan of er kerkelijk nog mogelijkheden open staan en of de gang naar de burgerlijke rechter zinvol is. Als er een reële kans is, kan het de moeite en het geld waard zijn om stappen te zetten. De belangen zijn doorgaans groot.
Afhankelijk van de fase waarin de procedure zich bevindt, is het soms nog mogelijk door een juiste opstelling in de procedure tot een beter resultaat te komen. Als het besluit al genomen is en geen beroep meer mogelijk is, is die mogelijkheid zo goed als zeker verkeken. Soms biedt de kerkelijke regelgeving toch nog een mogelijkheid tot beroep of herziening.
Ambtswoning of pastorie
U bewoont als predikant een pastorie. De staat van onderhoud is matig. Op een winterdag bevriest de waterleiding. De verantwoordelijken in uw kerkelijke gemeente stellen dat de kosten van de reparatie voor uzelf zijn. U hebt er namelijk als bewoner niet voor gezorgd dat bevriezing voorkomen werd. Moet u zelf betalen?
De situatie is afhankelijk van het kerkgenootschap waartoe u behoort en van de eventuele aanvullende afspraken die de plaatselijke gemeente met u heeft gemaakt over het bewonen van de pastorie. De Protestantse Kerk bijvoorbeeld heeft de regelgeving ten aanzien van de pastorie nauwkeurig vastgelegd. Daarin staat dat u net als een huurder in het burgerlijk huurrecht maatregelen dient te treffen om bevriezing te voorkomen. Het is echter ook denkbaar dat een plaatselijk kerkbestuur een dergelijke afspraak met u maakt, al dan niet in aanvulling op landelijke regelgeving. Als u predikant van de Protestantse Kerk bent, is met de genoemde regel het pleit nog niet beslecht. Als door achterstallig of gebrekkig onderhoud van de pastorie de leiding bevriest, kan de aansprakelijkheid daarvoor soms toch bij de kerkelijke gemeente liggen. Van u mag alleen in redelijkheid worden gevergd dat u bevriezing helpt te voorkomen. Zeker als het om kostbare reparaties gaat, is het verstandig om advies in te winnen van een juridisch deskundig kantoor zoals als Van Kooten Advocaten. Mogelijk is het effect van uw actie dat de plaatselijke gemeente net het zetje krijgt om het onderhoud van de pastorie weer op orde te brengen.