Cassatie
Indien u in een strafzaak het niet eens bent met een uitspraak van bijvoorbeeld het gerechtshof, dan kunt u hiertegen beroep in cassatie instellen. In deze procedure moet u worden bijgestaan door een advocaat.
Cassatie in strafzaken
In het onderstaande wordt meer informatie gegeven over cassatie, het instellen van cassatie, het indienen van een cassatieschriftuur en de verdere procedure. De heer mr. G. (Gerrit) van den Brink is gespecialiseerd in cassaties in strafzaken. Mocht u vragen hebben of uw zaak of de zaak van uw cliënt vrijblijvend willen bespreken, kunt u contact met hem opnemen via het contactformulier of telefonisch via 030-2877000.
Verschil tusen beroep en cassatie
Wanneer in een strafzaak uitspraak is gedaan door het gerechtshof kunt u tegen deze uitspraak beroep in cassatie instellen. Cassatie wordt ingesteld bij de Hoge Raad der Nederlanden. De cassatieprocedure is anders dan een procedure bij een rechtbank of een gerechtshof. In cassatie wordt de zaak niet meer feitelijk behandeld, dat betekent dat u alleen kunt klagen over formele aspecten. U kunt hierbij denken aan een motiveringsgebrek of verkeerde toepassing van de wet. U kunt zelf beroep in cassatie instellen, maar de zogenoemde middelen (cassatieschriftuur) moet worden ingediend door een advocaat. Het is belangrijk om in dat geval een advocaat te nemen die gespecialiseerd is in cassatiezaken.
Instellen cassatie
U kunt binnen 14 dagen na de einduitspraak cassatie instellen bij de Hoge Raad. Dit kunt u doen bij de griffie van het gerechtshof waar uw strafzaak is behandeld. Wanneer u twijfelt of u wel of geen cassatie in moet stellen, is het vanwege de korte termijn van 14 dagen verstandig om cassatie in te stellen. U kunt er later eventueel voor kiezen de cassatie in te trekken.
Indienen van het cassatieschriftuur
Op enig moment nadat u cassatie heeft ingesteld ontvangt u van de Hoge Raad der Nederlanden een (aangetekende) brief waarin u wordt aangezegd dat een advocaat binnen 60 dagen middelen van cassatie moet indienen. Indien de middelen niet binnen 60 dagen worden ingediend, wordt uw cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard. Het is daarom van belang dat u zo snel mogelijk nadat u cassatie heeft ingesteld contact opneemt met een advocaat. De advocaat kan zich in dat geval alvast ‘stellen’ bij de Hoge Raad, dit houdt in dat de advocaat alvast een brief stuurt aan de Hoge Raad waarin hij meldt dat hij namens u optreedt. In dat geval krijgt de advocaat namelijk ook een kopie van de brief waarin u de termijn van 60 dagen wordt aangezegd. In ieder geval moet u ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk nadat u de brief heeft ontvangen waarin u een termijn van 60 dagen wordt gesteld voor het indienen van een cassatieschriftuur, met deze brief naar uw advocaat gaat.
Verloop van de procedure
Nadat de middelen van cassatie zijn ingediend, wordt er een rechtsdag bij de Hoge Raad bepaald. De Hoge Raad kan dan direct besluiten dat u geen belang heeft bij de cassatie. In de andere gevallen zal de Hoge Raad de Advocaat-Generaal vragen om een conclusie te nemen. In dit stuk adviseert de Advocaat-Generaal de Hoge Raad. Na ontvangst van de conclusie van de Advocaat-Generaal krijgt uw advocaat de mogelijkheid om binnen 14 dagen te reageren op de conclusie. Nadat de reactie op de conclusie is ontvangen, zal de Hoge Raad doorgaans uitspraak doen. In bijzondere gevallen kan ook bij de Hoge Raad worden gepleit, dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Zodra de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan is uw zaak definitief afgerond. U kunt dan nog slechts in uitzonderlijke gevallen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.