Verdeling
Als u gaat scheiden moet ook het vermogen financieel worden afgewikkeld. De verdeling van het vermogen is afhankelijk van het huwelijksregime en eventueel de overeengekomen huwelijkse voorwaarden. Iedereen is verschillend, zodat ook geen enkele verdeling hetzelfde is. Ons doel is om met u te kijken wat met het oog op de toekomst de beste oplossing zou zijn. Ook in combinatie met eventuele toekomstige verplichtingen als kinder- en partneralimentatie.
Gemeenschap van goederen
Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd en heeft u verder geen afwijkende afspraken gemaakt bij de notaris? Dan bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit heeft tot gevolg dat de vermogens van u beiden op één hoop terecht zijn gekomen. Alles is gemeenschappelijk geworden, zowel de bezittingen als de schulden.
Als u besluit om te scheiden, zal eerst bekeken moeten worden wat tot de gemeenschap behoort. Dit kan bijvoorbeeld zijn inboedel, auto’s, bankrekeningen, kapitaalverzekeringen, de woning en/of een bedrijf. Vervolgens zal alles 50-50 verdeeld moeten worden.
Als u qua waarde meer ontvangt dan uw ex-partner, bijvoorbeeld omdat u de woning na de scheiding wil houden, dan zal u uw ex-partner moeten compenseren. Zijn er schulden? Dan moet er ook een regeling worden getroffen wie welke schulden voor zijn of haar rekening neemt. Uitgangspunt is dat u beiden de helft van die schulden dient te betalen.
Maar let op! Welke regeling u ook treft: de schuldeisers zijn daar niet aan gebonden en kunnen u beiden aanspreken om de schulden die ten tijde van het huwelijk zijn ontstaan te betalen.
Ondanks dat u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kan het zijn dat u (beiden) ook een eigen privévermogen heeft. Meestal ontstaat privévermogen op het moment dat één van de partners een erfenis of een schenking ontvangt onder de zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’. De ‘uitsluitingsclausule’ houdt in dat degene die de erfenis nalaat of de schenking doet, uitdrukkelijk bepaalt dat het buiten de gemeenschap van goederen blijft. Dit privévermogen blijft buiten de verdeling.
Beperkte gemeenschap van goederen
Bent u na 1 januari 2018 getrouwd? Dan is de gemeenschap van goederen beperkt. Zo vallen de bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had niet in de gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die u voor het huwelijk samen had vallen in de gemeenschap. Ook uw toekomstige bezittingen en schulden vallen voortaan in de gemeenschap. Het gemeenschappelijk vermogen wordt dan ook 50-50 verdeeld en het privévermogen wordt niet verdeeld.
Huwelijkse voorwaarden
Het kan ook zijn dat u huwelijkse voorwaarden met uw ex-partner bent overeengekomen. De verdeling hangt dan af van hetgeen u in de huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen.
Geen enkele akte huwelijkse voorwaarden is hetzelfde. Wel zijn er een aantal elementen in een akte huwelijkse voorwaarden die vaak tussen partners worden afgesproken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk af te spreken dat bepaalde spullen wel gemeenschappelijk zijn, zoals de inboedel.
Daarnaast kan men een verrekenbeding afspreken: na een bepaalde periode moeten de partners de inkomsten en de uitgaven van de huishouding op een rij zetten. Het bedrag dat dan nog over is of men tekort komt, wordt dan doorgaans door de partners 50/50 gedeeld. Ook kan men overeenkomen dat pas wordt afgerekend als het huwelijk is geëindigd.
Omdat de inhoud van huwelijkse voorwaarden nooit gelijk is, bestudeert familierechtspecialist Van Kooten Advocaten in geval van scheiding eerst uw huwelijkse voorwaarden, voordat zij een inschatting kan maken van de financiële gevolgen van uw scheiding. Hier staat maatwerk voorop!
Woning
Vaak is de woning een bron van frustratie bij een verbreking samenleving of een echtscheiding. Wie mag er in blijven wonen? Wie betaalt de huur of de hypotheeklasten? En wanneer moet de woning te koop gezet worden? Soms moet een ex-partner zelfs via de rechter gedwongen worden mee te werken aan een verkoop. Ook kan het in de aanloop naar een echtscheidingsprocedure zinvol zijn om met uitsluiting van uw ex-partner het gebruiksrecht te vragen aan de rechter in zogenoemde voorlopige voorzieningen.
Hulp nodig?
Van Kooten Advocaten adviseert u over de verschillende mogelijkheden en staat u bij in bijvoorbeeld een verdelingsprocedure. Ook voor creatieve tijdelijke oplossingen, denkt zij graag met u mee.