Hoe werkt het?
Het stappenplan van het traject ‘scheiden in 1 dag’ ziet er als volgt uit:
1. Kennismaking
U kunt bij ons kantoor telefonisch of per email aangeven dat u gebruik wilt maken van het traject ‘scheiding regelen in 1 dag’. U wordt zo snel mogelijk door de mediator teruggebeld voor een eerste kennismaking. Dat zal met beide partners gebeuren.
Om het traject ‘scheiding regelen in 1 dag’ mogelijk te kunnen maken, is het noodzakelijk dat onze mediator alle nodige gegevens van u heeft. U ontvangt een lijst van alle stukken die aangeleverd moeten worden, met een vragenlijst voor een ieder van u. Pas als de financiële stukken en de vragenlijsten zijn ontvangen door de mediator, kan de mediationdag ingepland worden.
2. Inventarisatie
Als de (financiële) stukken en ingevulde vragenlijsten zijn ontvangen, kan de mediator zich inlezen en voorbereiden op de mediationdag. Het is daarom van groot belang dat deze stukken compleet zijn en dat alles wordt aangeleverd. Komen er tijdens de mediationdag nieuwe dingen boven tafel, dan is de kans groot dat de scheiding niet meer in één dag kan worden geregeld.
3. Mediationdag
Mediation is maatwerk. Tijdens de mediationdag komen alle te regelen gevolgen van de scheiding aan bod, maar wordt ook stilgestaan bij de onderliggende belangen die er spelen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk afspraken worden gemaakt waar u beiden achterstaat. Het doel van deze dag is dat op het einde daarvan gezamenlijke afspraken zijn gemaakt. De financiële afspraken staan in het convenant, de afspraken over de kinderen in een ouderschapsplan. Het is de bedoeling dat deze stukken aan het einde van de mediationdag door u beiden worden ondertekend.
Uiteraard worden de stukken alleen getekend als u allebei staat achter de inhoud daarvan en voor beiden de afspraken helder zijn. De mediationdag is puur bedoeld een voortvarende mediation mogelijk te maken, maar het is geen verplichting om aan het einde van de dag de mediation afgerond te hebben / de stukken getekend te hebben.
4. Bekrachtigen
Als het convenant en het ouderschapsplan getekend zijn, dan zorgt onze advocaat-mediator ervoor dat deze stukken bij de rechtbank worden ingediend. D e rechtbank spreekt enkele weken later de echtscheiding uit en bekrachtigt dan de afspraken die gemaakt zijn. Dit komt dan in de echtscheidingsbeschikking te staan. De mediator zorgt er vervolgens voor dat de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand wordt ingeschreven en dat – indien nodig – de pensioenuitvoerders op de hoogte worden gesteld van de echtscheiding.
NB. is er sprake van een verbreking samenwoning, dan kan deze stap worden overgeslagen of vervangen door een bekrachtiging van de afspraken bij een notaris. De kosten van de notaris zijn niet inbegrepen in onze aanbieding.
5. Nazorg
Een jaar nadat de echtscheiding een feit is, wordt er contact met u beiden opgenomen om te horen of de gemaakte afspraken nog steeds naar wens zijn of dat bepaalde afspraken zouden moeten worden aangepast. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gelden ten aanzien van de invulling van het ouderschapsplan, de afspraken over de alimentatie en/of de beslissing om een gezamenlijke woning nog maar even niet te verkopen.