Wat is mediation?
Mediation is een vorm van het oplossen van een geschil tussen twee of meer partijen onder leiding van een deskundige, de mediator. De mediation is vrijwillig, vertrouwelijk en vrijblijvend. Dit verandert pas als de afspraken in een overeenkomst worden vastgelegd en ondertekend.
Bij mediation gaan partijen met elkaar in gesprek om te komen tot een oplossing voor een bestaand geschil of om de gevolgen te regelen van bijvoorbeeld een echtscheiding. Het is daarbij van belang dat beide partijen bereid zijn om tot een oplossing te komen. Daarvoor moeten beide partijen bereid zijn om – indien nodig – water bij de wijn willen doen om tot een oplossing te komen. Tijdens de mediation komen alle zaken aan bod die belangrijk zijn. Zo kunnen partijen afspraken maken die hen passen; er komt maatwerk tot stand. Niet alleen de financiële zaken worden geregeld, maar wordt ook stilgestaan bij de onderliggende belangen en gevoelens die daarmee gepaard gaan.
Dit is dan ook een groot voordeel ten opzichte van een procedure bij de rechtbank: daarin is vaak geen ruimte voor maatwerk en de onderliggende belangen. Op deze manier worden door middel van mediation zowel de zakelijke als de emotionele aspecten goed afgehecht.
Voordat begonnen wordt met de mediation wordt door alle betrokken partijen de mediationovereenkomst getekend. Daarin staan onder andere de belangrijke uitgangspunten voor mediation: vrijwilligheid, vertrouwelijkheid, vrijblijvendheid, transparantie & ‘informed consent’.
Vrijwilligheid
De partijen én de mediator nemen vrijwillig deel aan de mediation. Zij kunnen dus in principe op elk moment de mediation beëindigen, zonder dat hieraan consequenties verbonden zijn.
Vertrouwelijkheid
Alles wat tijdens de mediation besproken wordt en alle stukken die in dit traject worden ingebracht (zoals: financiële informatie, de verslagen, conceptstukken, etc.) zijn vertrouwelijk. Als de mediation niet slaagt, dan mag daarop bij een rechter geen beroep worden gedaan. Dit wordt pas anders als er een convenant getekend is en er ontstaat een meningsverschil ontstaat over de uitleg daarvan. In dat geval mogen bijvoorbeeld de besprekingsverslagen wel gebruikt worden om te bewijzen wat de achterliggende gedachte van het convenant is geweest.
Vrijblijvendheid
Afspraken die tijdens de mediation gemaakt worden, zijn pas bindend als deze op schrift staan en ondertekend zijn.
Transparantie & weloverwogen instemming (informed consent)
Beide partijen dienen volledig inzicht te geven in hun (financiële) situatie voor zover dat van belang is voor de te regelen gevolgen van de scheiding. De advocaat-mediator zorgt voor de nodige (neutrale) juridische en financiële informatie. De rol van de advocaat-mediator is om aan te geven wat (juridisch) de (on)mogelijkheden zijn, zodat u goed geïnformeerd met elkaar in onderhandeling kunt gaan en uiteindelijk gedegen afspraken met elkaar kunnen maken. Nu onze advocaat-mediator, Lianne van Kooten – de Jong, de nodige proceservaring heeft, kan zij ook aangeven hoe bijvoorbeeld een rechter tegen bepaalde vraagstukken zou aankijken. Alleen op deze basis kan een gedegen keuze worden gemaakt.