Print deze pagina

10 december 2018

Ontslag als gevolg van e-mails van fraudeurs

We ontvangen allemaal wel eens spam- en phishingmails. Door deze e-mails van oplichters kun je flink in de problemen komen. Zo ook de financieel directeur van de bioscoopketen Pathé. In het geval van de financieel directeur leidde de e-mails van de oplichters tot ontslag op staande voet. De Kantonrechter Amsterdam moet beoordelen of dit ontslag op staande voet terecht is.

CEO-fraude

De financieel directeur ontving verschillende e-mails met als afzender de CEO van het moederbedrijf van Pathé. In deze e-mails werd door de CEO aan de financieel directeur gevraagd of hij geld naar een bepaalde rekening wilde overboeken. De financieel directeur voldeed de verzochte bedragen en maakte in totaal 19,2 miljoen over. Naderhand blijkt dat de e-mails niet van de CEO van de moedermaatschappij van Pathé, maar van professionele fraudeurs, afkomstig waren. Pathé is slachtoffer geworden van CEO-fraude.

Na onderzoek blijkt dat de medewerkers van Pathé niet actief betrokken zijn geweest bij de CEO-fraude. Toch wordt de financieel directeur op staande voet ontslagen. Volgens Pathé heeft de financieel directeur namelijk meerdere ‘red flags’ genegeerd.

Ontslag op staande voet

De kantonrechter overweegt dat de financieel directeur eindverantwoordelijke voor de financiën van Pathé was. Het is dan ook niet vreemd dat hij grote betalingen in opdracht van de hoogst geplaatste personen van Pathé moest doen. Dit betekent niet dat die betalingen klakkeloos moeten worden uitgevoerd. De kantonrechter oordeelt dat de financieel directeur dit ook niet heeft gedaan. De financieel directeur heeft om een bevestiging gevraagd en die heeft hij gekregen. Bovendien is het binnen Pathé normaal dat er betalingen met grote omvang worden verricht. Ondanks dat de financieel directeur beter had moeten opletten, is er geen sprake van een dringende reden. Het ontslag op staande voet wordt vernietigd.

Verwijtbaar handelen

Pathé heeft een voorwaardelijk ontbindingsverzoek ingediend. Volgens Pathé heeft de financieel directeur verwijtbaar gehandeld. De kantonrechter moet de vraag beantwoorden of dit verwijtbare handelen zodanig is dat van Pathé niet verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Daarbij is van belang dat de financieel directeur als financieel eindverantwoordelijke het vertrouwen van de aandeelhouders en de statutair bestuurder nodig heeft. Volgens de kantonrechter is duidelijk dat dit vertrouwen er niet meer is. Het wegvallen van dat vertrouwen is gezien de gang van zaken ook begrijpelijk en levert naar het oordeel van de kantonrechter de situatie op dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst niet van Pathé gevergd kan worden. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van de financieel directeur.

mr. M.A. (Marion) Overmars

Marion Overmars is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Zij staat zowel werkgevers als werknemers bij in ontslagprocedure bij de kantonrechter en het hof. Daarnaast onderhandelt zij over het einde van de arbeidsovereenkomst. Heeft u vragen, dan kunt u vrijblijvend contact met haar opnemen om uw zaak met haar te bespreken via 030-2877000.

deel: